На 25 август 2018 година автобус с хора от село Световрачане,

...
На 25 август 2018 година автобус с хора от село Световрачане,
Коментари Харесай

6 г. по-късно и от четвъртия опит: Делото за катастрофата с 20 жертви в Своге започна

На 25 август 2018 година рейс с хора от село Световрачане, връщащи се от екскурзия, излезе от пътя край Своге и падна в дере. На място починаха 17 души, след това починаха още трима от общо 11-те ранени. Сред жертвите бе и 13-годишно дете. При следствието се оказа, че водачът е карал с 13 км над позволената скорост, а асфалтът не е отговарял на стандартите за пътната настилка.

Шестима души са подсъдими за случая - водачът на рейса Григор Григоров, изпълнителният шеф на " Трейс " -София Бисер Иванов, техническият началник на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от компанията за контрол Михаела Томова и шефката на дирекция в АПИ Стела Попниколова.

Обвинителният акт бе връщан три пъти на прокуратурата поради откривани позволени нарушавания. Последно през март магистратите не дадоха ход на процеса поради болен правосъден заседател.

Обвиненията са за причиняване на гибел по несъобразителност на повече от едно лице и на телесни повреди на други при злополуката. Григор Григоров е упрекнат за това, че при ръководство на транспортно средство е предизвикал гибелта на 20 души и телесни повреди на други десетима в резултат на злополука.

Прокуратурата твърди, че злополуката е станала при мокра настилка, откакто рейсът е навлязъл в насрещното придвижване. Така се е блъснал в две коли. После се е блъснал в мантинелата, минал през нея и навлязъл в страничния склон. Там се преобърнал и спрял в дерето.

Превозното средство се е движило с 53,5 км/час. Така, съгласно обвиняването, с тази скорост водачът не е имал опция да завие, без да навлезе в насрещното платно. Това е било допустимо единствено, в случай че е спазил оптимално допустимата скорост от 40 км/час. Разследващите имат искания и за качеството на пътната настилка в региона на злополуката.

Материалите по делото са към 270 тома, разпитани са над 100 очевидци, има и изводи на десетки движимости лица.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР